Zwembad Verwarming

Zwembad verwarmen is nodig!

In Nederland en de omgeving is het nodig om een zwembad zodanig te verwarmen dat bij een dag waarop de zon schijnt en het een keer boven de 25 graden is er ook gezwommen kan worden. Er zijn veel manieren om een zwembad te verwarmen. Hieronder zullen we enkele veelgebruikte methodes bespreken. Echter ieder zwembad en iedere situatie is anders, mocht er een gewenste methode niet besproken zijn aarzel niet en neem contact op of wij u hierbij kunnen helpen.

Zwembad verwarmen via CV

zwembad warmtewisselaar

Een van de meest gebruikte methodes om een zwembad te verwarmen in Nederland is via een CV-ketel. De ketel werkt net als bij een verwarming in de woning op gas. Het opgewarmde water van de CV ketel loopt door een warmtewisselaar welke zit aangesloten op het leidingwerk van het zwembad. Een goede betrouwbare manier om het zwembad te verwarmen.

Voordelen:
Snel het zwembad warm  Geen geluid  Kan zwembad in de winter warm houden

Nadelen:
Gasprijs  CV installatie nodig

Zwembad verwarmen warmtepomp

zwembad-verwarmen

Het verwarmen van een zwembad via een warmtepomp wordt steeds vaker gedaan. Mede doordat de moderne technieken goede rendementen behalen. Het verwarmen via een warmtepomp kan op twee manieren worden gedefinieerd:

Er kan een zwembad warmtepomp worden geplaatst. De warmtepomp moet bij voorkeur op een zonnige en warme plek worden geïnstalleerd. Hoe hoger de omgevingstemperatuur hoe beter het rendement van de warmtepomp. Deze wordt aangesloten op het leidingwerk van het zwembad. De warmtepomp verbruikt stroom en hoe hoger het rendement of COP waarde hoe meer warmte (energie) de warmtepomp terug geeft aan het zwembadwater.

Voordelen:
Hoog rendement Goedkoper dan gas  Makkelijk toe te passen op bestaande situatie

Nadelen:
Maakt geluid  Stroomvoorziening nodig  In de winter niet voldoende

Een andere methode is het aansluiten van een warmtewisselaar op een warmtepomp die zijn warmte haalt uit de grond. Deze systemen worden ook veel gebruikt om woningen te voorzien van warmte en warm water. Er is hiervoor een speciale warmtewisselaar nodig. Wilt u meer informatie of advies over deze manier van verwarmen? Neem dan contact op.

Zwembad verwarmen via de zon

zwembad verwarmen

Het zwembad verwarmen via de zon is natuurlijk de goedkoopste manier van verwarmen gekeken naar de jaarlijkse kosten. Er zijn hierin veel mogelijkheden om het zwembad te verwarmen via de zon. Dit kan al door een afdekking te kiezen met solarlamellen echter zal dit niet voldoende zijn om het zwembad gedurende de zomer op 28 graden te houden.

Een veel toegepaste methode is het zwembadwater door platen, matten of bollen te laten lopen. Deze zonne-collectoren worden geplaatst op een dak of locatie met zo veel mogelijk zon. Het zwembad water loopt langzaam door de zonne-collectoren en neemt hierdoor de temperatuur van de platen, matten of bollen aan. Resultaat is dat het zwembadwater wordt opgewarmd via de zon.

Voordelen:
Gratis warmte na installatie  Ideaal als toevoeging op CV

Nadelen:
Afhankelijk van de zon  Opwarmen duurt lang

Zwembad verwarming elektrisch
elektrisch verwarmen zwembad

Een andere mogelijkheid die vaak wordt toegepast op kleinere zwembaden is een elektrische verwarming. Hierbij wordt 1kW aan opgenomen omgezet in 1kW warmte voor het zwemwater. Een elektrische zwembad verwarming is relatief duur en wordt eigenlijk enkel toegepast op kleinere zwembaden of jacuzzi’s.

Voordelen:
Snel het water opgewarmd

Nadelen:
Relatief duur